Nazaj na novice

IZRABLJENE AVTOMOBILSKE GUME

Področje ravnanja z izrabljenimi gumami ureja istoimenska Uredba (Uradni list RS, št. 63/09 in 84/18).

Kot izvajalec javne gospodarske službe lahko prevzemamo izrabljene avtomobilske gume samo od fizičnih oseb (iz gospodinjstva) v količinah do 50kg. Oddaja odpadnih gum je za uporabnike iz gospodinjstva brezplačna, hkrati pa velja opozorilo, da se prevzem odpadnih gum izvaja izključno na zbirnem centru Globoko. Oddaja v sklopu kosovnih odpadkov, mešanje z drugimi vrstami odpadkov ali prepuščanje na skupnih zbiralnicah oz. ekoloških otokih je prepovedana. Globa za tak prekršek je od 100 do 2.000 EUR, nadzor pa izvaja pristojni občinski inšpektor.

Prevzem izrabljenih gum izvajajo tudi serviserji. Serviser mora brezplačno prevzeti izrabljene gume od povzročitelja odpadkov, za katerega opravi storitev vzdrževanja njegovega vozila, razen v primeru, da jih ta po opravljeni zamenjavi gum želi obdržati. Serviser lahko oz. mora zaračunati prevzem izrabljenih gum v primeru, ko ni dokazila, da je gumo prvič dal v promet proizvajalec, ki skladno z Uredbo zagotavlja zbiranje izrabljenih gum (neposredni uvoz- npr. tuje spletne prodajalne).

Brezplačna možnost oddaje izrabljenih gum je za uporabnike omogočena. Puščanje izrabljenih gum na skupnih zbiralnicah odpadkov, v naravi in na drugih neprimernih mestih je nedopustna in vredna obsojanja.

Avtor prispevka:
Komunala Trebnje
Skip to content